dissabte, 12 d’agost del 2017

Bases de dades: totes són vàlides?

Tenint en compte que aquesta unitat es desenvolupa en el context dels Ensenyaments Professionals de música amb alumnes que tenen, com a norma general, entre quinze i dèsset anys, i que quan acaben aquests estudis seran músics professionals, considere de vital importància que aprenguen a diferenciar entre fonts “fiables” i fonts que podríem definir com a no professionals.

Abans d’entrar en matèria, però, cal aclarir què entenem entre fonts fiables i fonts amb què hem d’anar amb cura. Entre les primeres trobem enciclopèdies, monogràfics, articles científics, revistes especialitzades, etc., i entre els segons Viquipèdia, blogs i, en general, qualsevol article sense una autoria clara.

En aquest sentit, com a mostra de font que podria paréixer en principi fiable, però que, considerant allò que hem aprés pot no ser-ho tant, és el llibre El universo de la música de Mariano Pérez publicat per Musicalis S.A. l’any 2000. A la pàgina 9 veiem la següent definició de música:

“La música es un regalo de Dios concedido al hombre, para endulzar y sublimar los placeres de la vida humana, y para hacer más suaves y llevaderas las preocupacions materiales en este mundo” 
(GUILLERMO TANS’UR, en Los elementos de la música, Londres, 1772)

A més a més, tot seguit i a la mateixa pàgina hi ha, com a subtítol dins d’aquest mateix capítol, El mensaje musical:

“El lenguaje universal de la música”

Primerament, com ja hem vist, no només definir música com a regal de Déu no ens dóna cap informació sobre què és música sinó que, a més a més, suggerir que és quelcom universal és una fal·làcia impossible de defendre.


Fet i fet, com a tasca de reflexió, propose que l’alumnat cerque dues bases de dades, una que siga de confiança i una altra que no, tot argumentant-lo debidament, per a que, posteriorment, sàpiguen quines poden fer servir i quines no a l’hora de fer els treballs de recerca del curs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'origen del concepte "música". Un paradigma diferent

Fins ací hem vist diverses definicions d'aquest concepte, tot tenint en compte diferents punts de vista així com la utilitat metodològi...