diumenge, 13 d’agost del 2017

L'origen del concepte "música". Un paradigma diferent

Fins ací hem vist diverses definicions d'aquest concepte, tot tenint en compte diferents punts de vista així com la utilitat metodològica dels paradigmes (musicals) a l’hora d’entendre-la. Tot i això, mai no us heu preguntat quin és l’origen d’aquesta paraula i quin era el seu significat primerament?

Per tal de resoldre aquesta qüestió, paga la pega observar etimològicament la paraula "música". Constatem que prové del llatí musĭca, i aquest és heretat del mot greg μουσική, mousikḗ. Sorprenentment, en l’antiga Grècia, tot i haver hagut una evolució conceptual, aquest mot englobava tant la poesia i la dansa, com la música. Així les coses, no tenien la concepció que la música fóra un art independent i aïllat, al contrari de com es concep hui en dia, sinó que més prompte formava part d’una expressió artística més global i holística.

En l’actualitat és molt clara la separació de les arts, la qual cosa es pot comprovar ràpidament fent una ullada a totes les definicions que hem arreplegat, ja que en tots els casos, sense excepció, fan referència exclusivament al resultat sonor.

Com ja s’havia constatat, el concepte “música” ha evolucionat al llarg de la història. Si ubiquem l’antiga Grècia com el bressol d’occident i la seua concepció musical com el nadó de l’actual, cap a quina direcció creieu que camina la nostra música o, en altres paraules, quin penseu que serà el proper paradigma musical?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'origen del concepte "música". Un paradigma diferent

Fins ací hem vist diverses definicions d'aquest concepte, tot tenint en compte diferents punts de vista així com la utilitat metodològi...