divendres, 11 d’agost del 2017

Definició de "música" des de l'etnomusicologia

Ja hem definit el concepte "música" des de diferents punts de vista: des de la categoria del gust, des del vessant cientificomatemàtic, des de l’exemplificació i des de la perspectiva històrica. Això no obstant, què considera l’etnomusicologia que és la música?

En primer lloc, cal definir aquest mot que defineix una disciplina científica relativament recent encarregada d’estudiar la música de tot el món. A  diferència de la musicologia històrica, que principalment estudiava la música “culta” occidental, l’etnomusicologia pretenia examinar, aplegar i classificar la música de tradició oral. Posteriorment, els mètodes d’aquesta branca de la musicologia s’aplicaren a tots els estils i músiques del món, incloent-hi la música “culta”. Per què?

Segons John Blacking, un dels primers etnomusicòlegs professionals, la música  solament es pot entendre dins d’un context social. Conseqüentment, proposa el seu estudi tenint en compte la cultura on s’ha creat sense deslligar-se en cap moment del tot social. Des d’aquesta perspectiva, proposa una definició de “música” com a so humanament organitzat.

Aquesta definició, tot i ser un poc vaga, encara és vàlida a hores d’ara i posa en relleu que la música mai no ha de ser un “objecte” aïllat (contràriament a com l’havíem entesa fins ara) sinó que més prompte la concep com a part integrant d’una cultura. Aquesta idea resulta impossible de refutar, car qualsevol manifestació musical es du a terme al si d’una cultura determinada. 

Una de les implicacions més importants d’aquest raonament és que la música, a diferència del que s’ha pensat durant molt de temps, no és universal. En aquest sentit -i com a opinió personal- proposaria fer servir el terme “músiques” per a referir-nos amplament a “la música” vist que no n’existeix exclusivament una, sinó que n'hi ha moltes i diverses.


BIBLIOGRAFIA:
-Blacking, John: ¿Hay música en el hombre? (Madrid: Alianza editorial, 2012), pp. 13-14

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'origen del concepte "música". Un paradigma diferent

Fins ací hem vist diverses definicions d'aquest concepte, tot tenint en compte diferents punts de vista així com la utilitat metodològi...