dijous, 10 d’agost del 2017

Definició de "música" des de l'exemplificació

Entre totes les possibles aproximacions que tenim del fet musical, ara en tractem d’una que a priori resulta menys acadèmica i professional -així que rarament la trobarem als diccionaris i/o enciclopèdies- però que, no obstant això, pot ser prou sovintejada en certs àmbits. Parlem de les definicions que recorren a la utilització d’exemples per definir el concepte “música”.

Una mostra pot ser:

-Música és Joan Dausà cantant en directe acompanyant-se al piano.
-Música pot ser tant una cançó dels Beatles del seu primer disc com el reggaeton que senten els nostres adolescents.
-Música és, d’una banda, tant una obra a cappella de Palestrina com, d’una altra, una cançó de Serrat.

Totes les exemplificacions, com veiem, fan referència a situacions (en directe, enregistrat), agrupacions (piano + veu; grup d’instruments + veus;  veus), èpoques històriques (segle XVI, contemporani), caràcters (intimista, de masses), etc. fent notar les diverses possibilitats, però en cap moment se n’esmenten totes. Així doncs, de la mateixa manera que no es pot definir un habitatge com una casa, perquè d’habitatges, n'hi ha de molts tipus, tampoc s'ha de fer la mateixa reducció amb la música, ja que implicaria donar una visió parcial i prou minvada.


Difícil tasca la de definir el tema que ací plantegem, no creieu?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'origen del concepte "música". Un paradigma diferent

Fins ací hem vist diverses definicions d'aquest concepte, tot tenint en compte diferents punts de vista així com la utilitat metodològi...