divendres, 11 d’agost del 2017

Definició de "música" fent servir paradigmes músicals

Fins ara únicament tenim una definició que podríem considerar com a vàlida per al tema que ací ens ocupa -què és música- i aquesta és: “so humanament organitzat”. Ara bé, vol això dir que no podem definir el concepte "música"?

No i sí. No, si el que pretenem és una definició única, universal i que abarque tots els estils, gèneres, èpoques, funcions i cultures d’arreu del món. I sí, si cerquem una accepció concreta en un context determinat, és a dir, en el que coneixem com a paradigma musical. Però, abans de continuar, sabem del cert què és un paradigma?

Podríem definir un paradigma com un model amb unes normes preestablertes que coneixem de bestreta. Així doncs, dins d’aquest context (o paradigma musical) podem entendre què és la música i quina funció hi tenia. Això no implica que en un altre context no canvie i, per tant, que tinga una altra significació i definició. No en va, dins del paradigma musical del Romanticisme, la música és un mitjà a través del qual s’expressen sentiments i, altrament, en l’Edat Mitjana constitueix el mitjà idoni per apropar-se a Déu.

En resum, un paradigma musical és una manera d’acotar, de defugir la generalitat per a centrar-se en casos concrets que tenen característiques comunes, fet que ens permet formular hipòtesis “mesurables i/o demostrables”.

Amb tot plegat i una vegada entesa la complexitat de l'assumpte, us anime a definir música fent servir algun paradigma determinat. A veure quantes definicions hi arrepleguem! 😃

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'origen del concepte "música". Un paradigma diferent

Fins ací hem vist diverses definicions d'aquest concepte, tot tenint en compte diferents punts de vista així com la utilitat metodològi...