Presentació

Hola a tots!

Em diuen Óscar González i sóc pianista, professor i musicòleg. Des de l'any 2009 he tingut la sort de fer allò que més m'agrada: ensenyar.

Tot i haver treballat a secundària, he fet classe principalment a conservatoris, on he tingut alumnat de totes les edats, des d'estudiants que gairebé no tenien encara els huit anys -edat legal per començar aquests ensenyaments- a educands retirats del món laboral amb les ganes d'aprendre i la curiositat escaients per continuar desenvolupant-se durant tota la seua vida -i, posant en relleu que mai no s'és massa gran per fer res si realment es té la voluntat-.

Segons el currículum d'aquests ensenyaments, els alumnes -i, presumiblement, futurs músics-  han de cursar assignatures com ara llenguatge musical, instrument principal, cor, conjunt instrumental, banda, orquestra, música de cambra, harmonia i piano complementari, entre altres. Però, tot i això, saben realment què és la música, és a dir, tenen la capacitat per definir aquest concepte o, altrament, només se'n fan, en els millors dels casos, una idea vaga?

Per tal de fer-los reflexionar sobre aquesta qüestió, he considerat oportú dissenyar la present Unitat Didàctica, Definim música, la qual es pot dur a terme tant en cinqué com en sisé dels Ensenyaments Professionals dins l'assignatura optativa d'oferta obligatòria d'Estètica de la Música.

Desenvolupada en un total de sis sessions, en aquesta unitat abordarem el concepte "música" des de diferents vessants (històric, científic, etnomusicològic, des de la categoria del gust...) per acabar inferint la importància dels diversos paradigmes musicals com a mitjans ad hoc per aproximar-se i entendre un fet musical concret.

Amb tot el que s'ha dit, és palés el caràcter globalitzador d'aquesta unitat (i assignatura), atés que a banda dels continguts propis, en farem ús d'altres d'altres disciplines, tractant tostemps de desenvolupar el pensament criticofilosòfic aplicat a la música.

Espere que tot el material ací exposat us parega profitós i, si teniu cap suggeriment, sentiu-vos amb la llibertat de fer-lo. Tots els comentaris seran sempre benvinguts.

Salutacions!

Óscar G.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'origen del concepte "música". Un paradigma diferent

Fins ací hem vist diverses definicions d'aquest concepte, tot tenint en compte diferents punts de vista així com la utilitat metodològi...